Vroeg in de ochtend gaan we naar het Qtubcomplex. Een indrukwekkend complex met vele verschillende invloeden van bouwstijlen en als hoogtepunt, letterlijk, de Qtub Minar.
Een stenen toren van maar liefst 73m hoog. De bouw van de toren begon in 1193 onder Qutb-ud-din Aybak, de eerste islamitische heerser over Delhi. Hij liet zijn bevolking, de Manulukken, ook een moskee maken met stukken van verwoeste Hindoe & Jaines tempels. De toren werd uiteindelijk pas in 1368 voltooid door Firoz Shah Tuglak.
In de namiddag, na de lunch, zakken we af richting een Sikh-tempel in de buurt. Het is hier enorm druk vanwege het vieren van de 550's verjaardag van Guru Nanak.
We krijgen een rondleiding doorheen de tempel en vangen een glimp op van het heilige boek. Buiten is er een enorme poel van water waar de mensen komen om te genezen of om gedoopt te worden. Ook wij mogen als we willen onze voeten hier even baden. Een sikh die gedoopt is, kan je herkennen aan zijn tulband, dolk, ondergoed, een kam en het haar dat ze niet mogen knippen. Ze geloven in de 10 Guru's die er geweest zijn. Sinds de dood van de 10e Guru in 1708 geloven ze in het heilige boek waarin staat voorgeschreven hoe ze moeten leven. Je vindt hen vaak terug in een hoge functie in het leger zodat ze de vrede kunnen bewaken. Zo staat hun tempel bijvoorbeeld voor iedereen open, maken ze dagelijks voor meer dan 5000 mensen eten klaar met voedsel dat geschonken wordt en hebben ze ook een ziekenhuis dat gratis toegankelijk is voor zij die het nodig hebben. Onze rondleiding eindigt met een rondje langs de grote eetzaal en een enorme keuken waar het eten wordt klaargemaakt.
Later op de dag bezoeken we ook nog Agrassen Ki Baoli, een oude waterput die nu droog staat. Spectaculair!
We praten nog wat na over de dag en spreken over de bedelende kinderen op straat, de mama die we zagen wenen met haar man die haar wil steunen en haar kindje op de schoot. Het is moeilijk om te zien welke kansen zij hebben. We zijn dankbaar voor de kans die Herman ons geeft om met zijn lokale contacten de cultuur beter te leren kennen en om een inzicht te kunnen krijgen in wat we kunnen betekenen.