Vandaag gaan we richting Agra, de stad die bekend is door de Taj Mahal. We hebben er nog niet veel van vermeld maar er is een groot smog alarm in Dehli. Vandaag valt het ons allen op. De lucht ruikt naar benzine, mazout, zwavel en vuur. Bovendien lijkt het erg mistig. De meesten van ons kuchen de hele dag door. Erg gezond kan het niet zijn om hier te wonen.
Op 1-11-2019 meldde de BBC "The levels of tiny particulate matter (known as PM2.5) that enter deep into the lungs are 533 micrograms per cubic metre in the city. The World Health Organization (WHO) recommends that the PM2.5 levels should not be more than 25 micrograms per cubic metre on average in 24 hours."
Onderweg naar agra bezoeken we agra bazaar en Fatehpur Sikri.
Eerst bezoeken we agra bazaar, een zeepsteenfabriek waar ze de stenen snijden, bewerken, polijsten, verven, perforeren, ... De fabriek won een prijs voor goede arbeidsomstandigheden. Ze zorgen voor een afzuigsysteem om het stof op te vangen, planten, helmen, maskers, oordoppen en handschoenen. In 1997 is deze organisatie door Tara opgericht om kinderarbeid tegen te gaan. Ook vrouwen worden betrokken om er te komen werken. Fair trade is dus veel meer dan enkel een eerlijke prijs voor een eerlijk loon. Ze verbeteren ook de levens - en werkomstandigheden. We zien toch nog twee groeipunten:
1) Fairtrade is zo een 2 tot 3% van de hele markt. De mainstream wil liever een goede prijs waarbij ze het niet erg vinden hoe de arbeidsomstandigheden zijn. Hierdoor en door het feit dat de markt van zeepsteen achteruit gaat, is het een grote uitdaging om op deze manier te kunnen blijven bestaan. Het maken van nieuwe designs die zouden aanslaan in Europa is dan weer kostelijk. Ontwerpers en promoters willen ook een loon en deze marge is er niet. Men zou ook kunnen instappen in de groeiende schoenindustrie maar hiervoor zijn dure machines nodig en dan zouden de artiesten afgedankt of herschoold moeten worden. Voor herscholing staan ze niet open omdat ze in een andere klasse werken als de schoenenarbeiders. Men zoekt wel andere oplossingen, zo willen ze Taracraft online zetten om de markt uit te breiden.
2) Ook merken we op dat deze arbeiders nog steeds bijzonder veel fijnstof, silicium, binnen krijgen. Alles ligt wit bedolven onder het stof. We vinden de arbeidsomstandigheden echt niet ideaal maar Tara deed reeds alle aanpassingen die mogelijk zijn. In de shop zijn er nog leuke producten te bezichtigen, waarvan we met plezier enkele kopen.
Als tweede stop doen we Fatehpur Sikri. Deze 'spookstad' werd tussen 1571 en 1585 gebouwd door Akbar, ter ere van een vermaarde soefiheilige uit de christi-orde, Salim Christi. De stad diende veertien jaar lang als hoofdstad van het Mogolrijk en is een goed voorbeeld van een ommuurde Mogolstad, met een duidelijke scheiding tussen openbare en particuliere functies. De stad werd op een bepaald moment verlaten, wellicht wegens watergebrek en is nog bijzonder goed bewaard gebleven. Opvallend vinden we dat deze keizer 6000 vrouwen zou gehad hebben die allen in zeer kleine ruimten leefden. De bewakers werden gecastreerd zodat de keizer zeker was dat hij de enige was die een vrouw zwanger kon maken. Hij wou ook enkel volgelingen erkennen van de vrouwen uit de hogere kaste.
Na een lange dag sluiten we af met alweer een heerlijke maaltijd. Klaar om morgen vroeg op te staan voor de Taj Mahal.